31. joulu, 2018

Perheet haluavat valinnanvapautta - auttaisiko Taaperobonus?

Julkaistu: Pirkkalainen 12.12.2018

Hiljan julkaistu väestöliiton perhebarometri vahvistaa sen, että perheet todellakin haluavat itse päättää miten järjestävät lapsensa hoidon. Kotihoidontuki saa kyselyssä laajaa kannatusta. Edellisessä kuuden puolueen hallituksessa KD oli ainoa, joka puolusti kotihoidon tukea.

Elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden tehtävänä ei ole päättää miten lapsemme kasvatetaan. Tavoite kotiäitien nopeammasta siirtymisestä työmarkkinoille ei saa olla peruste sille, että alle kolmivuotiaat viedään suuriin ryhmiin, jossa hoitajat vaihtuvat. Lastenpsykiatrit ja muut asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että kotihoito tai pieni ryhmä on alle 3-vuotiaan lapsen kehityksen kannalta paras vaihtoehto.

Perhepoliittiset ratkaisut on tehtävä ensisijaisesti lapsen edun näkökulmasta. Tähän velvoittaa jo YK:n lapsenoikeuksien sopimus. Lastenhoidosta päättää perhe ja yhteiskunnan tehtävänä on tukea eri hoitomuotoja tasapuolisemmin.

Perheiden etuuksissa on lisättävä joustoja ja vähennettävä sääntelyä. Perheiden tarpeet ovat erilaisia ja työelämän muutos tarkoittaa erilaisia työpäiviä ja vaihtelevaa hoitotarvetta.

Syntyvyys Suomessa on laskenut nälkävuosien tasolle ja ikärakenteemme vinoutuu. Yhtenä syynä nuoret kertovat, että epävarmuus työmarkkinoilla, lapsiperheisiin kohdistuneet leikkaukset ja yleinen huoli tulevaisuudesta ilmastonmuutoksineen vaikuttavat nuorten halukkuuteen sitoutua perheen perustamiseen. Työn/opiskelun ja perheen yhteensovittamisen helpottamiseksi KD on kehittänyt Taaperobonus -mallin.

Malli mahdollistaa perheille vapauden valita miten haluaa lapsensa hoitaa. Ansiosidonnaisen vanhempainpäivärahan jälkeen tuleva lapsikohtainen hoitoraha olisi perheelle veroton 350 euroa/kk/lapsi. Rahan perhe voi käyttää hoivapalvelujen ostamiseen tai kotihoitoon. Esikouluikäiselle bonus olisi 50%.

Taaperobonusta ei maksettaisi yhtä aikaa työttömyyskorvauksen tai ansiosidonnaisten vanhempainetuuksien kanssa.

Esimerkiksi 6+6+6-mallin on arvioitu maksavan yli 300 miljoonaa euroa vuositasolla. Taaperobonukset kustannusvaikutukset voisivat lopulta olla jopa myönteiset, vaikka tavoitteena ei ensisijaisesti olekaan hakea säästöjä, vaan vaihtoehtoja perheille.

Alle 3-vuotiaan päiväkotihoito on mittava investointi yhteiskunnalta, se maksaa n. 17 000 euroa vuodessa. Kunnallisvero kattaa yhden alle 3-vuotiaan lapsen hoitokulut vasta yli 50 000 euron vuosituloilla. Jos lapsia on useita, tämäkään ei riitä. Eli alle 3v lasten äitien patistaminen töihin on kustannusneutraali vasta, jos äiti tienaa yli 50 000 euroa vuodessa.

Taaperobonus mahdollistaisi perheille aidon valinnanvapauden. Raha seuraisi lasta kunnalliseen varhaiskasvatukseen, yksityiseen perhepäivähoitoon tai itse kotona toteutettuun hoitoon. Malli hyödyttäisi erityisesti epätyypillisissä työsuhteissa olevia, pätkätöitä tekeviä, opiskelijoita sekä mahdollistaisi lapsen hoitamisen kotona.

Tukemalla alle kolmivuotiaiden kotihoitoa vapautuisi varhaiskasvatuksessa paikkoja sitä kipeimmin tarvitseville.