19. huhti, 2016

Vapaan kilpailun vaatimus on kohtuuton maataloudelle

Kirjoituksessaan Erkki Raudaskoski ( AL 11.4) kritisoi A-studiossa esitettyä vaatimusta maatalouden vapaasta kilpailusta. Ohjelmassa vaadittiin, että maatalous olisi laitettava samalle viivalle muiden yrittäjien kanssa ja että kannattamatonta toimintaa ei saa pitää yllä tuilla. Sovelletaanko periaatetta kaikkiin yrityksiin? Esimerkiksi Terveystalon liikevaihdosta kolmasosa tulee suoraan kela-korvauksista, eli 2013 valtion tuki oli yli 100 miljoonaa euroa. Kohdistuuko näin massiivinen tuki sitä kipeimmin tarvitsevalle?


Entä tarkoittaako kannattamaton tässä tapauksessa yhteiskunnan kannalta kannattamatonta vai yrityksen? Mehiläinen maksoi 2010 39 miljoonan voitollisesta tuloksesta vaivaiset 360 000 euroa veroja, joten en näe toimintaa hyvinvointivaltion kannalta kannattavana toimintana. Ehkä Suomi pärjäisi ilman veroparatiisiyrityksiä, mutta pärjääkö Suomi ilman omaa maataloutta?


Elintarvikkeiden keskittynyt tukku- ja vähittäiskauppa on onnistunut minimoimaan alkutuottajien osuuksia ja maataloudesta on tullut erityisesti pienviljelijöille kannattamatonta. Kaupan osuus ruuan hinnasta on kasvanut  samalla kun maataloustuottajien ja kotimaisen elintarviketeollisuuden osuus on pienentynyt. Maatalouden saama osuus kotimaisen ruuan hinnasta on elintarvikeketjun pienin, vaikka työmäärä on suurin.


Tällä hetkellä tuemme Keski-Euroopan maataloutta EU:n kautta. Jos puolalainen tomaatti maksaa alle euron kilo, on sitä tuettu massiivisesti kasvatuksessa, kuljetuksissa, varastoinnissa ja kauppakin ottaa omansa.


Samat päättäjät, jotka vaativat omistukset piilottavaa hallintarekisteriä, eivät puutu hyvinvointivaltiota vahingoittavaan verosuunnitteluun, ajavat suuryrityksille lisää vapauksia TTIP:n kautta ja yhtiöittämisen kautta myyvät tuottoista valtion toimintaa pörssiyhtiöiden lypsylehmiksi ovat nyt vaatimassa maataloudelle "reilua" kilpailua.


Tukemalla omaa ruuantuotantoa pidämme yllä huoltovarmuutta kriisien varalle. Lisäksi edistämme kotimaista työllisyyttä ja  saamme nauttia puhtaasta ruuasta. Suosimalla lähiruokaa tuemme samalla kestävää kehitystä ja paikallista yrittäjyyttä.


Maataloutta tuetaan kaikkialla maailmassa, joko omaa tai toisten.