19. huhti, 2016

Nyt tarvitaan hyvinvointivahtia

Islannissa talous on lähtenyt nousuun vuoden 2008 pankkikriisin jälkeen, jolloin maan kolme suurinta pankkia kaatui. Toisin kuin monissa muissa maissa Islannissa ei syöksytty pelastamaan vastuuttomasti luottoa antaneita pankkeja veronmaksajien rahoilla, vaan niiden annettiin kaatua. Samalla laajennettiin sosiaalista turvaverkkoa, sillä myös monet yksityiset menettivät varojaan.


Islannissa kehitettiin talousromahduksen jälkeen "hyvinvointivahti" selvittämään kriisin seurauksia mm. terveyteen, hyvinvointiin ja työllisyyteen. Hyvinvointivahti antoi suosituksia viranomaisille ja siihen kuuluu edustajia ministeriöstä , kuntasektorilta, työmarkkina- ja kansalaisjärjestöistä. Sen tehtävänä on koota ja kehittää hyvinvointi-indikaattoreita joiden avulla tehdään panostuksia ja strategioita hyvinvointiin.


Vastaavanlainen Pohjoismainen hyvinvointivahti- hanke selvittää  talouskriisien vaikutuksia hyvinvointiin ja järjestelmien kyky selviytyä tulevien vuosien haasteista sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialalla. Tarkoituksena on myös tehdä korjausliikkeitä selvitysten pohjalta. 


Islannissa oli tiukat talouden sopeuttamistoimet. Maa piti kiinni jyrkästä progressiivisesta verotuksesta, ympäristöveroista ja asetti korkeita haittaveroja tupakalle ja polttoaineille.
Mielenkiintoisinta ja suomalaisia kiinnostavaa on se, että Islanti ei tinkinyt hyvinvointivaltion palveluista. Maan selviytymiseen vaikutti myös sen oma valuutta sekä turismi, joka hyötyi maan kilpailukyvyn parantumisesta.


Nyt maassa vallitsee lähes täystyöllisyys, talous kasvaa ja pankkisektori on terveellä pohjalla.
Islannin ex-valtiovarainministeri (vas) vastustaa yksipuolista leikkauspolitiikkaa. Hänen mukaansa hyvinvointivaltion säilyttäminen on moraalisesti oikein ja lisäksi se on taloudellisesti kannattavaa. Hänen mukaansa kasvavat tuloerot eivät tue talouskasvua.


Hyvinvointivahti on yksi Islannin prioriteettihankkeista Pohjoismaiden ministerineuvostossa 2014-2016.Suomeen pitää kiireesti perustaa vastaavanlainen organisaatio, jonka tehtävänä on varmistaa hyvinvointivaltion säilyminen.