30. syys, 2022

Teknologiaa ei pidä kehittää vain vahvoille

Aamulehti 14.5.2022

Kiitos hyvistä kommenteista Maria Nikkilä ja Pekka Rehn (ALb12.5) kirjoitukseeni (AL 7.5) Kuten kirjoititte, digihenkilöllisyys tuo mukanaan vastuuta käyttäjälle ja hänen tulee itse ymmärtää, miten se toimii. Siitä olemme samaa mieltä.

Kehittäminen ei pysähdy tähän. VM:n sivujen mukaan hallitus kannattaa yhteiseurooppalaista ratkaisua digihenkilöllisyydelle ja siihen liittyvälle lompakkosovellukselle. Lompakkoon mahdollistetaan muidenkin tietojen kytkeminen, kuten terveystiedot, pankkiasiat yms.

Digitalisaatio ja asioinnin sähköistyminen sopivat teknologiaa hallitseville. Ongelma ei katoa siinä vaiheessa, kun nykyinen teknologiaa heikosti hallitseva ikäryhmä poistuu keskuudestamme. Me kaikki vanhenemme ja kyky oppia uusia sovelluksia heikkenee sekä aiemmin opittu unohtuu. Vaarana on, että palvelujen ja tiedonkulun digitalisoituminen uhkaa sulkea osan väestöstä yhteiskunnan ulkopuolelle.

Teknisten sovellusten pitäisi olla eettisesti kestäviä myös vammaisille ja maahanmuuttajille. Edellyttävätkö järjestelmät sujuvaa kielitaitoa, riittävää kykyä hahmottaa digimaailman kokonaisuus, kykyä päivittää laitteisiin uusia sovelluksia ja tiedostaa mahdolliset tietoturvauhkat?  Entä käsitystä siitä mihin kaikkeen sitoutuu antaessaan sovellukselle luvan tietojensa käyttöön?

Erilaiset asiakasryhmät ja palvelutarpeet edellyttävät, että henkilökohtaista palvelua pitää myös olla saatavilla sekä riittävä perehdytys sitä tarvitseville. Teknologiaa ei pidä kehittää vahvojen ja teknologiaa hallitsevien ehdoilla.

Valitettavasti suurin tietoturvariski on juurikin meissä ihmisissä. Me erehdymme, unohdamme emmekä hallitse nopeasti kehittyvää teknologiaa. Olemme myös helppo kohde tahoille, jotka haluavat käyttää saamaansa valtaa ja tietoa väärin ja omiin tarkoituksiinsa. On oikeutettua kokea turvattomuutta tilanteessa, jossa tietoturvaloukkauksia on jo tapahtunut.

Uusimmat kommentit

26.07 | 05:25

Erinomainen kirjoitus Etelä-Suomen Sanomissa (Lahti) tänään 26.7. Oletettavasti joissakin muissakin lehdissä?

22.06 | 19:00

Olipa sinulla hyvä juttu keskiviikon 22.6.22 Aamulehdessä. Tartuit isoon ongelmaan.

26.05 | 07:47

Hei Riitta!Perun tuloni vaaliavustajaksi

24.05 | 11:16

Hyvä Riitta,Kiva, persoonallinen esittely.

Jaa tämä sivu