22. helmi, 2020

Jokaisella on tarve kuulua johonkin

KDlehti 2/2020

Pitkäaikaistyöttömyys on sekä inhimillinen että yhteiskunnallinen ongelma. Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan yleinen syy siihen, miksi osa väestöstä on pitkäaikaistyöttömänä, on terveyteen ja toimintakykyyn liittyvät ongelmat. Jopa 43 % ei kykene työhön ilman toimintakyvyn tukemista. Vasta toisella sijalla oli työmahdollisuuksien puute (41%) ja kolmantena koulutuksen ja osaamisen puute (35%).

Erityisesti yli 10 vuotta työttömänä olleilla terveyden ja toimintakyvyn ongelmat olivat iso ongelma. Heikko toimintakyky ja terveys voivat joskus olla syynä työttömyyteen. Mutta entäpä jos ovatkin seurauksia siitä, että on joutunut tahtomattaan sivuun ja syrjäytetyksi?

Työelämän ulkopuolella oleminen on vakava riski syrjäytymiselle, osattomuuden tunteelle ja yksinäisyydelle. Ja yksinäisyys sairastuttaa. Vastentahtoinen yksinäisyys vaikuttaa mielenterveyteen ja heikentää immuunipuolustusjärjestelmää. Sitä pidetään vakavampana riskinä terveydelle kuin ylipainoa.

Meillä kaikilla on tarve kuulua, olla osa jotain. Jokaisen täytyy voida tuntea, että on tarpeellinen, hyväksytty ja arvokas. Sillä meillä kaikilla on luovuttamaton ihmisarvo.

Kuntoutus tulee sanasta rehabilitaatio joka kirjaimellisesti tarkoittaa yhteisöön palauttamista. Sillä, että saa olla osa jotain kokonaisuutta, on hyvinvointia ja toimintakykyä edistävä vaikutus. Ehkä työelämäkin on silloin hieman lähempänä.

Uusimmat kommentit

26.07 | 05:25

Erinomainen kirjoitus Etelä-Suomen Sanomissa (Lahti) tänään 26.7. Oletettavasti joissakin muissakin lehdissä?

22.06 | 19:00

Olipa sinulla hyvä juttu keskiviikon 22.6.22 Aamulehdessä. Tartuit isoon ongelmaan.

26.05 | 07:47

Hei Riitta!Perun tuloni vaaliavustajaksi

24.05 | 11:16

Hyvä Riitta,Kiva, persoonallinen esittely.

Jaa tämä sivu