15. elo, 2019

Turvallinen yhteiskunta itseisarvoksi

Julkaistu: Itä-Savo 22.5.2019

Haluamme KDnaisina korostaa kahta teemaa tulevissa EU-vaaleissa. Ensisijaisen tärkeää on taata turvallinen Eurooppa, jossa kenenkään ei tarvitse kokea uhkaa rajojen sisä- eikä ulkopuolelta. Toisena korostamme kristillistä arvoperintää, jonka varaan demokraattinen ja tasa-arvoinen yhteiskuntamme on rakennettu.

Eurooppaan kohdistuva, hallitsematon maahanmuutto on osin seurausta globaalista haluttomuudesta ja kyvyttömyydestä puuttua tehokkaammin syihin, jotka ajavat ihmisiä kodeistaan. Kehitysapu, jolla tuetaan kehittyvien maiden rakentamista mm. kouluttamalla paikallista väestöä ja edistämällä konflikteja ehkäisevää työtä, pureutuu juurisyihin. Hädässä olevia tulee auttaa.

Euroopan ulkorajoja on vahvistettava mutta samalla on mahdollistettava kansallinen itsemääräämisoikeus rajavalvonnassa. Emme kannata salakuljetusta kiihdyttävää automaattista jakomekanismia. Jäsenmaita on kannustettava pakolaiskiintiöiden käyttöönottoon, koska sen on todettu olevan tehokas tapa auttaa todella hädässä olevia eikä se sisällä sellaisia riskejä, mitä hallitsemattomaan maahanmuuttoon mielletään. Kiintiöpakolaiselle on jo myönnetty pakolaisen asema ja oleskelulupa, joten kotouttamispalvelut voitaisiin aloittaa välittömästi ja aika turvapaikan hakemisesta työelämään lyhenisi.

Demokraattiset valtiot, jotka turvaavat pakolaisten turvallisuuden ja elintason ovat muodostuneet houkutteleviksi vaihtoehdoiksi. Samanaikaisesti sellaiset maat, jotka jakavat useiden pakolaisten uskonnolliset, kielelliset ja kulttuuriset arvot eivät halua ottaa osaa taakanjakoon. Länsimaiden demokratia, tasa-arvo ja vapaus ilmaista uskoaan ovat mitä ilmeisemmin arvoja, jotka houkuttelevat myös toisenlaisesta yhteiskunnasta tulevia.

Presidentti Niinistön sanat kiteyttävät meidänkin ajatuksemme: ”On kestämätöntä, että jotkut meiltä turvapaikkaa hakeneet ja jopa turvapaikan saaneet ovat tuoneet tänne pahaa ja luoneet tänne turvattomuutta.”

Haluamme säilyttää ne arvot, jotka ovat maamme rakentaneet. Mutta samalla haluamme olla mukana tukemassa tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden kehittymistä maissa, joissa sitä ei ole. Vastaus haasteeseen ei ole se, että hyväksymme yhteiskuntamme muuttuvan moniarvoiseksi tavalla, joka marginalisoi kristilliset arvot ja sallii demokratialle vieraiden arvojen astuvan sijaan.

Kristillinen arvoperintä suojelee myös niitä, jotka eivät kristillisiä arvojamme jaa. Sillä yhteiskunnista, joissa ei ole kristillistä arvopohjaa, puuttuu myös taloudellinen, koulutuksellinen, sosiaalinen, terveydellinen ja uskonnollinen tasa-arvo. Erityisesti naisten tasa-arvo ja asema on usein uhattuna.

Turvallisuudelle ja tasa-arvolle ei ole olemassa hintalappua.

Uusimmat kommentit

26.07 | 05:25

Erinomainen kirjoitus Etelä-Suomen Sanomissa (Lahti) tänään 26.7. Oletettavasti joissakin muissakin lehdissä?

22.06 | 19:00

Olipa sinulla hyvä juttu keskiviikon 22.6.22 Aamulehdessä. Tartuit isoon ongelmaan.

26.05 | 07:47

Hei Riitta!Perun tuloni vaaliavustajaksi

24.05 | 11:16

Hyvä Riitta,Kiva, persoonallinen esittely.

Jaa tämä sivu