3. kesä, 2018
Julkaistu: Pirkkalainen 9.5.2018
Nykyiselle, sirpaloituneelle sosiaaliturvalle on löydettävä toimiva vaihtoehto. Kristillisdemokraatit ovat esittäneet oman mallinsa jo vuonna 2015. Kauppatieteiden ja yhteiskuntatieteiden maisteri Asmo Maanselkä (KD) julkaisi mallistaan kirjan Kannustava perusturva, joka ilmestyi vuoden vaihteessa. Maanselkä kävi esittelemässä malliaan eri eduskuntaryhmissä ja ilmeisesti vastaanotto oli positiivinen, sillä sen jälkeen muutkin puolueet ovat esittäneet omia versioitaan Maanselän mallista, mm. Kokoomus ja Siniset. Mallia on kiitellyt myös Kelan tutkimusjohtaja, professori Olli Kangas.
Yksi työllistymistä estävä tekijä on kannustinloukut. Nykyinen järjestelmä ei kannusta työn vastaanottamiseen. Pirstaleinen, yhteensä 140 erilaisen tuen yhteisvaikutukset ja toisensa kumoavat vaikutukset voivat yllättää työntekijän. Ottamalla vastaan pätkätyötä, voikin samalla menettää asumistukensa.
Kokeiltavana oleva perustulo korvaisi korvaisi ehkä 4-5 etuutta, mutta jäljelle jäisi vielä yli sata erilaista nimikettä. Perustulo jaettaisiin automaattisesti kaikille ja rahoitus siihen kerättäisiin palkkaverotusta kiristämällä. Vaarana on, että se passivoi kansalaisia. Perustulon kustannusarviot vaihtelevat 3,6 miljardista 30 mrd.euroon vuodessa. On aiheellista kysyä tuleeko yhteiskunnan holhota tasaisesti kaikkia vai kohdennetusti niitä, jotka apua oikeasti tarvitsevat?
Kannustava perusturva sitä vastoin maksetaan harkinnanvaraisena, elämäntilanteeseen sidottuna. Mallissa sosiaaliturvan etuudet yhdistyvät yhdeksi tueksi. Mallin esikuvana on Iso-Britanniassa pilottikäytössä oleva "Universal Credit". Siinä tuki maksetaan harkinnanvaraisena kansalaistilille - kansallinen tulorekisteri tuleekin Suomessa käyttöön 2019. Kyseiselle tilille kootaan kaikki saadut työtulot, tuet ja etuudet. Verotus muuttuu dynaamisesti, reaaliajassa tuen ja palkkojen suhteessa. Tuki vähenee tulojen noustessa. Pienillä tuloilla verotus pysyy alhaalla eikä tuki romahda kerralla. Järjestelmä laskee alkutason jokaiselle tarveharkintaiselle elämäntilanteelle. Siinä huomioidaan mm. lasten lukumäärä sekä asuinpaikkakunta.
Tässä järjestelmässä kannattaa ottaa vastaan myös eri palkkatasoisia töitä. Työtön voi olla varma, että jokaisen euron tienaaminen kannattaa. Byrokratia helpottuu, kun etuudet yhdistetään ja tukea tarvitsevien ei tarvitse juosta luukulta toiselle. Myös väärinkäytön mahdollisuus poistuu. Pätkätyöläisten ja pienyrittäjien asema paranee.
Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo kuvaa Asmo Maanselän (KD) tuoretta kirjaa Kannustava perusturva sanoilla ”hiukset nostattava”. Hiilamo toteaa, että eri intressiryhmistä muodostetut työryhmät eivät ole päässeet lähellekään samaan, mihin Maanselkä mittavassa ja perusteellisessa selvityksessään.
Hiilamoa vielä lainaten ”populistin erottaa vakavasti otettavasta kriitikosta se, että pystyykö hän esittämään vaihtoehtoa nykymallille. Tämän vaatimuksen Maanselkä täyttää hienosti.”
Uusimmat kommentit
26.07 | 05:25
Erinomainen kirjoitus Etelä-Suomen Sanomissa (Lahti) tänään 26.7. Oletettavasti joissakin muissakin lehdissä?
22.06 | 19:00
Olipa sinulla hyvä juttu keskiviikon 22.6.22 Aamulehdessä. Tartuit isoon ongelmaan.
26.05 | 07:47
Hei Riitta!Perun tuloni vaaliavustajaksi
24.05 | 11:16
Hyvä Riitta,Kiva, persoonallinen esittely.