18. marras, 2017

Luottamus on yhteiskuntamme liima

KD-lehti 11/2017

Luottamus yhteiskunnan rakenteisiin ja päätöksenteon läpinäkyvyyteen ovat läntisen demokratian ja yhteiskuntamme perusta. Kun voimme luottaa siihen, että turvaverkko ei petä ja huomennakin on töitä, uskallamme keskittyä yhteisen hyvän rakentamiseen. Epäluottamus päättäjiä kohtaan puolestaan lisää turvattomuuden tunnetta.

Yhteisymmärrys ja sopimukseen pääseminen ovat helpommin saavutettavissa, jos pohjalla on luottamus toiseen. Solidaarisuus toisiamme kohtaan säilyy ja se lisää yhteiskunnan sujuvuutta ja ennakoitavuutta. Hyvinvointimme kannalta tärkeä seuraus luottamuksesta on sen kyky sitoa meidät yhteisöön, perheeseen ja koko yhteiskuntaan. Luottamus on myös toimivan parisuhteen perusta. Työyhteisössä esimiesten luottamus työntekijöihin kannustaa ja motivoi parempaan suoritukseen. Luottamus ja oikeudenmukainen kohtelu ohjaavat toimimaan vastuullisesti.

Hyvinvointimenojen leikkaukset sekä työttömyys syövät turvallisuuden tunnetta ja näköalattomuus omassa elämässä lamaavat halun tehdä työtä yhteisen hyvän eteen. Ei ole yllätys, että yksilöiden välinen luottamus on heikkoa voimakkaiden tuloerojen maissa. Erityisesti talous- ja valtaeliittiin kohdistuu syvä epäluottamus, mikä on riski yhteiskunnan rauhalle.

Ilman läpinäkyvyyttä taloudellinen järjestelmä ei toimi. Osaoptimointi, epäterve kilpailu ja korruptio yleistyvät jotka puolestaan lisäävät epäluottamusta. Tutkimusten mukaan pienet elintasoerot ja mahdollisuuksien tasa-arvo luovat tunteen, että olemme samassa veneessä eikä halua sen keikuttamiseen synny.

Luottamuksen rapautuessa palaamme viidakon lakien maailmaan, jossa kukin taistelee oikeuksistaan ja resursseista. Se on taistelu, jossa vahvat voittavat.

Uusimmat kommentit

26.07 | 05:25

Erinomainen kirjoitus Etelä-Suomen Sanomissa (Lahti) tänään 26.7. Oletettavasti joissakin muissakin lehdissä?

22.06 | 19:00

Olipa sinulla hyvä juttu keskiviikon 22.6.22 Aamulehdessä. Tartuit isoon ongelmaan.

26.05 | 07:47

Hei Riitta!Perun tuloni vaaliavustajaksi

24.05 | 11:16

Hyvä Riitta,Kiva, persoonallinen esittely.

Jaa tämä sivu