13. loka, 2017

Työelämä muuttuu, olemmeko valmiina?

Julkaistu: KD-lehti 8/2017

Työn sisältö tulee muuttumaan, osa töistä häviää ja uusia tulee tilalle. Säännöllinen palkkatyö ei ole itsestään selvyys, pätkätyöt tulevat lisääntymään ja työelämä monin tavoin pirstaloituu erilaisiin projekteihin, kausitöihin, etätyöhön ja näiden yhdistelmiin. Etätyö on mahdollisuus mutta voi koitua myös ongelmaksi, mikäli työn ja vapaa-ajan raja hämärtyy.

Globalisaatio, väestön ikääntyminen ja digitalisoiminen muuttavat työpaikkojen määrää ja työn luonnetta. Robotisaation myötä n. 40 % työpaikoista tulee häviämään – tosin uusia työpaikkoja syntyy tilalle. Työtä ei enää riitä kaikille, on pohdittava vakavasti työn uudelleen jakamista. Elinikäinen oppiminen on tulevaisuutta, yhä useamman edessä on uudelleenkouluttautuminen tai täydennyskoulutus.

Työelämän muutosten ohella verotuspohja kapenee robotisaation myötä ja rapauttaa hyvinvointiyhteiskuntaamme. Pitäisikö robottienkin tekemää työtä verottaa?

Työsuhteiden moninaistuminen, epätyypillistyminen, osa-aikatyö ja projektit ohjaavat työmarkkinariskejä/taloudellista riskiä työnantajalta työntekijöille, erityisesti palkansaajille ja itsensä työllistäjille. Tämä lisää tarvetta yhteiskunnan turvaverkoille. Pirstoutunut, epäsäännöllinen ja tilapäinen työ edustavat matalaa ansiotasoa, epävarmuutta työstä sekä vähän tai ei ollenkaan henkilökohtaisia etuuksia. Toimeentulon ongelmat on ratkaistava tilanteessa, jossa kaikille ei riitä töitä tai palkalla ei elä.

Perustulo poistaisi kyllä huolen toimeentulosta, mutta se ei kykene estämään syrjäytymistä ja vieraantumista yhteisöstä. Työn tekeminen sitoo meidät yhteisöön, rytmittää elämää ja luo mahdollisuuksia toteuttaa itseään. Perustulo asiantuntijoiden mukaan tulisi myös kalliiksi. Tarvitsemme siis mallin, joka kannustaa pysymään työelämässä mukana eikä lisää kustannuksia. Kristillisdemokraattien kannustava perusturva on askel oikeaan suuntaan.

 

Uusimmat kommentit

26.07 | 05:25

Erinomainen kirjoitus Etelä-Suomen Sanomissa (Lahti) tänään 26.7. Oletettavasti joissakin muissakin lehdissä?

22.06 | 19:00

Olipa sinulla hyvä juttu keskiviikon 22.6.22 Aamulehdessä. Tartuit isoon ongelmaan.

26.05 | 07:47

Hei Riitta!Perun tuloni vaaliavustajaksi

24.05 | 11:16

Hyvä Riitta,Kiva, persoonallinen esittely.

Jaa tämä sivu