27. heinä, 2017

Onnea rakas Suomi, maailman paras

Julkaistu: Aamulehti 26.7.2017

Kansainvälisissä vertailuissa Suomi asettuu kärkijoukkoihin lukuisissa hyvien asioiden vertailuissa. Tilastokeskuksen keräämän listan mukaan Suomi on maailman vakain ja turvallisin valtio. Meillä on paras hallinto, vähiten järjestäytynyttä rikollisuutta sekä oikeuslaitoksemme on maailman riippumattomin. Vaalijärjestelmämme ovat vapaimmat ja luotettavimmat tanskalaisten ohella.

Nyt heinäkuussa julkaistussa tutkimuksessa vain Tanskassa ja Uudessa Seelannissa on vähemmän korruptiota kuin meillä. Poliittisissa oikeuksissa ja kansalaisvapaudessa olemme Norjan ja Ruotsin ohella maailman vapain maa. Lehdistön ja median vapaus on kolmanneksi parasta Norjan ja Ruotsin jälkeen.

Oli myös hyvä tietää, että pankit meillä ovat vakaimpia, joten nyt kaivan ne rahat sukanvarresta.

Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on vain Ruotsissa parempaa kuin meillä. Siinä huomioitiin perustarpeet kuten ravitsemus ja terveydenhuolto, koulutus sekä henkilökohtaisia oikeuksia. Perusoikeuksien suojelemisessa Suomi pitää Tanskan ohella ykkössijaa.

UNICEFin tutkimuksen mukaan Tanska on oikeudenmukaisin maa myös lapsille. Suomi, Norja ja Sveitsi jakavat toisen sijan. Niin ja Ruotsi tippui jyrkästi – siitä tosin on vaikea iloita. Vastasyntyneiden elinajanodotteessa olemme 20 kärjen joukossa maailmassa. Erot kärjessä ovat minimaalisia

Ja ennen kaikkea, Suomi on inhimillisen hyvinvoinnin vertailussa maailman paras maa.  Siitä huolimatta onnellisuudessa olemme vasta viidentenä – emmekö oivalla onnemme määrää?

Tutkimusten mukaan olemme luottavainen kansa. Poliittinen järjestelmä sekä oikeusjärjestelmä ansaitsevat luottamuksemme verrattaessa muihin maihin. Luotamme myös toisiin ihmisiin ja talouteen.

Suomi on maailman tasa-arvoisin maa, olimmehan ensimmäinen maa Euroopassa, joka myönsi äänioikeuden naisille. Siitä lähtien olemmekin olleet kiitettävästi äänessä. Ruotsi harkitsi vielä yksitoista vuotta ennen kuin uskalsi myöntää naisille äänioikeuden.

Nyt alkaa jo hengästyttämään.

OECD-maiden vertailussa köyhyysasteemme on neljänneksi alhaisin ja tuloeromme ovat OECD maiden viidenneksi pienimmät. Islannissa suhteellinen köyhyys on vähäisintä, vaikka maassa oli massiivinen pankkikriisi 2008. Maa ei lähtenyt pelastamaan vastuuttomasti luottoa antaneita pankkeja veronmaksajien rahoilla, vaan niiden annettiin kaatua.

Ruokamme on EU:n puhtainta ja olemme maailman vesirikkain maa – ja pohjavetemme ovat mittaamattoman arvokkaita sekä rahallisesti että huoltovarmuuden kannalta.

Suomen peruskoulutus on maailman parasta ja olemme maailman lukutaitoisin maa. Kirjaston käytössä olemme toiseksi ahkerimpia käyttäjiä, kiitos ilmaisen ja laadukkaan kirjastoverkon.

Tieto- ja viestintätekniikkaa hyödynnämme toiseksi parhaiten. Innovaatiovertailussa olemme yksinkertaisesti ykkösiä. Kilpailukyvyssä sinnittelemme kolmannella sijalla, meitä edellä ovat nimeltä mainitsematon läntinen kilpailijamme sekä Norja. Ja Helsingin yliopiston keväisen tutkimuksen mukaan Suomen sairaanhoito on Euroopan kustannustehokkainta.

Onnea Suomi! Rakastan sinua.

Uusimmat kommentit

26.07 | 05:25

Erinomainen kirjoitus Etelä-Suomen Sanomissa (Lahti) tänään 26.7. Oletettavasti joissakin muissakin lehdissä?

22.06 | 19:00

Olipa sinulla hyvä juttu keskiviikon 22.6.22 Aamulehdessä. Tartuit isoon ongelmaan.

26.05 | 07:47

Hei Riitta!Perun tuloni vaaliavustajaksi

24.05 | 11:16

Hyvä Riitta,Kiva, persoonallinen esittely.

Jaa tämä sivu