7. touko, 2017

Elinvoimainen maaseutu edellytys kaupunkien elinvoimalle

Julkaistu: Aamulehti 25.4.2017

Muutaman suuren keskittymän kehittämistä Suomeen perustellaan kaupungistumisen globaalilla trendillä ja hyväksytään kylien autioituminen ”normaalina” ilmiönä. On kuitenkin katsottava riittävän pitkälle tulevaisuuteen.

Digitalisoituminen ja etätyön kehittyminen tulevat vähentämään tarvetta liikkumiseen monilla aloilla. Mobiiliteknologia on monin tavoin muuttanut vuorovaikutusta, taloutta, koulutusta ja työelämää. Hyväksymmekö keskittämisen väliaikaisena ratkaisuna maailmassa, jossa teknologia kehittyy huimaa vauhtia?

Keskittäminen on jo nyt johtanut maaseudulla olevan infran tuhlaukseen, sillä keskittämällä palveluja, koulutusta ja työpaikkoja pakotetaan väki muuttamaan perässä. Samalla kun syrjäseutujen jo rakennettu infra jää hyödyntämättä joudutaan keskuksiin rakentamaan se uudelleen. Esimerkiksi uusien asuntojen kustannukset nousevat 200 miljardiin euroon vuoteen 2040 mennessä.

Myös luonnonvarojen hyödyntäminen kärsii, sillä maa- ja metsätalouden sekä kaivosteollisuuden hyödyntäminen edellyttävät lähelleen työntekijöitä ja palveluja. Mikäli annamme maaseudun elinvoiman näivettyä, vaarantaa se myös kaupunkien elinvoimaa.

Robotisaatio, keinoäly ja digitalisaatio luovat uusia mahdollisuuksia niin yrityselämään, työntekoon, terveydenhoitoon kuin oppimiseen. Emme ole enää aika- ja paikkariippuvaisia.

Huomisen terveydenhoito, työ ja asiointi tapahtuvat enenevästi kodeissa ja työpaikoilla. Viimeistään viiden vuoden kuluttua potilas voi uuden tekniikan avulla tehdä diagnooseja, seurata verenpainettaan ja konsultoida videon välityksellä lääkäriä. Puettava älyteknologia, etänä käytettävät seurantalaitteet sekä reaaliaikainen tiedon analysointi ovat tulevaisuutta.

Tämä kaikki on arkitietoa ja huomisen todellisuutta. Jo nyt älypuhelimista löytyy sovelluksia hyvinvoinnin seuraamiseen unen laadusta, painon pudotuksesta aina riittävän veden juontiin. On lyhytnäköistä, että pyritään fyysiseen keskittämiseen ajassa, jossa teknologia tulee mullistamaan perinteisiä malleja.

Tekoäly tulee halusimmepa sitä tai emme. Teknologian kehittyminen on kaksiteräinen miekka enkä ota tässä kantaa sen eettisiin tai syrjäyttäviin mekanismeihin.

Uusimmat kommentit

26.07 | 05:25

Erinomainen kirjoitus Etelä-Suomen Sanomissa (Lahti) tänään 26.7. Oletettavasti joissakin muissakin lehdissä?

22.06 | 19:00

Olipa sinulla hyvä juttu keskiviikon 22.6.22 Aamulehdessä. Tartuit isoon ongelmaan.

26.05 | 07:47

Hei Riitta!Perun tuloni vaaliavustajaksi

24.05 | 11:16

Hyvä Riitta,Kiva, persoonallinen esittely.

Jaa tämä sivu