4. huhti, 2017
Julkaistu: Maaseudun Tulevaisuus 3.4.2017
Muutaman suuren keskittymän kehittämistä Suomeen perustellaan kaupungistumisen globaalilla trendillä ja hyväksytään kylien autioituminen ”normaalina” ilmiönä. Keskittäminen on jo nyt johtanut maaseudulla olevan infran tuhlaukseen, sillä keskittämällä palveluja, koulutusta ja työpaikkoja pakotetaan väki muuttamaan perässä.
Vaarannamme ruuan ja luonnonvarojen omavaraisuutta autioittamalla maaseutua. Lisäksi on huomioitava infran uudelleen rakentamisen kustannukset keskuksiin samalla kun jo rakennettu infra ja asunnot jäävät käyttämättömiksi haja-asutusalueilla.
Ihmiset haluavat itse valita asuinpaikkansa. Suurin osa ihmisistä muuttaa keskuksiin vain siksi, että työpaikat ja palvelut on viety syrjäseuduilta.
Työn luonne tulee vahvasti muuttumaan monilla aloilla. Siitä tulee itsenäisempää, yksilöllisempää ja projektimaista eikä työn tekeminen edellytä tiettyä paikkaa tai aikaa. Kehittyvä teknologia mahdollistaa yrityksiä toimimaan globaaleissa verkostoissa.
Tulevaisuudessa syrjäinen sijainti ei ole heikkous, sillä etäisyydet menettävät merkitystään. On katsottava riittävän pitkälle tulevaisuuteen. Teknologia muuttaa vuorovaikutusta ja työelämää.
Hyväksymmekö keskittämisen väliaikaisena ratkaisuna maailmassa, jossa digitalisaatio, etätyö ja älyteknologia terveydenhuollossakin kehittyvät huimaa vauhtia ja tulevat vähentämään tarvetta liikkumiseen?
Uusimmat kommentit
26.07 | 05:25
Erinomainen kirjoitus Etelä-Suomen Sanomissa (Lahti) tänään 26.7. Oletettavasti joissakin muissakin lehdissä?
22.06 | 19:00
Olipa sinulla hyvä juttu keskiviikon 22.6.22 Aamulehdessä. Tartuit isoon ongelmaan.
26.05 | 07:47
Hei Riitta!Perun tuloni vaaliavustajaksi
24.05 | 11:16
Hyvä Riitta,Kiva, persoonallinen esittely.