30. syys, 2016

Veroparatiisit ja verovälttely suurimmat syyt eriarvoistumiseen

Julkaistu: Aamulehti 30.9

Suomi menettää 13 miljardia euroa vuosittain harmaan talouden vuoksiVeroparatiisit ja rikkaiden verovälttely ovat suurin yksittäinen syy voimakkaaseen eriarvoistumiseen.Harmaa talous lisää myös epätervettä kilpailua ja rehellisesti toimivat yritykset ajautuvat vaikeuksiin. Kurjistavalle leikkauspolitiikalle on inhimillinen vaihtoehto – harmaan talouden kitkeminen.

Lupauksistaan huolimatta hallitus ei ole puuttunut veronkiertoon. Hallituksen tietoinen puuttumatta jättäminen kielii Suomessakin vallitsevasta rakenteellisesta korruptiosta.

Edellisen hallituksen pääministeripuolue onnistui RKP:n avustuksella vesittämään harmaan talouden valvontaa. Pohjapaperissa mm. edellytettiin suomalaispankkeja selvittämään sijoittajien henkilöllisyys – Kokoomus poisti kohdan. RKP puolestaan vastusti viranomaisrekistereiden jakamista asianomaisten viranomaisten käyttöön. Pohjapaperissa pyrittiin parantamaan tietojenvaihtoa: ”Kansainvälisissä verosopimuksissa edellytetään automaattista verotietojen vaihtoa”. Tämäkin lievennettiin muotoon ”edistetään”. Eli sitovat vaatimukset muuttuivat epämääräisiksi suosituksiksi.

Nykyhallituksen strategia harmaan talouden torjumiseksi on yhtä hampaaton: huomioidaan, pyritään edistämään, seurataan.

Ikävä kyllä suuryritysten aggressiivista verosuunnittelua ei ole strategiaan mahtunut. Toisaalta Suomesta löytyy konkreettisiakin toimia: verohallinto on päättänyt ryhtyä toimeen veronkierron kitkemiseksi: pullonpalautuksesta pitää maksaa verot. Ilmoittamatta jättämisestä uhkaa muhkeat jälkiverot.

Kreikan taloudellisen kriisin taustalla on verojen kierto. Kreikan ylin verotarkastaja onkin sanonut, että ”kriisi loppuisi, jos maksaisimme veromme.” Otammeko muiden virheistä oppia? Pukki kaalimaan vartijana ei ole ratkaisu harmaan talouden kitkemiseksi.

Uusimmat kommentit

26.07 | 05:25

Erinomainen kirjoitus Etelä-Suomen Sanomissa (Lahti) tänään 26.7. Oletettavasti joissakin muissakin lehdissä?

22.06 | 19:00

Olipa sinulla hyvä juttu keskiviikon 22.6.22 Aamulehdessä. Tartuit isoon ongelmaan.

26.05 | 07:47

Hei Riitta!Perun tuloni vaaliavustajaksi

24.05 | 11:16

Hyvä Riitta,Kiva, persoonallinen esittely.

Jaa tämä sivu