17. heinä, 2016

Valinnanvapaus on huono isäntä

Julkaistu: Aamulehti 11.7.2016

Yksityinen sektori starttaa paalupaikalta kilpailutukseen.

Julkinen terveydenhuolto ei ole valmistautunut tulevaan kilpailutukseen ja siltä puuttuu tehokas markkinointiosaaminen. Vastaisuudessa palveluntuottajat ovat eri asemassa riippuen kyvystään mainostaa toimintaansa.

Hyvä mainos synnyttää ajatuksen paremmasta hoidosta. Jo nyt on vaikea erottaa mainosta ja uutista.

Runsas tarjonta, helppo saatavuus ja julkinen rahoitus synnyttävät tarpeita ja palvelujen käyttö tulee lisääntymään, kuten muualla on jo nähty. Sen on huomannut muun muassa OP:n vakuutusyhtiö, joka on nyt siirtymässä terveysbisnekseen.

Odotuksemme terveydenhoitoon kasvavat nopeammin kuin verovaroin kykenemme tyydyttämään. On myönnettävä, että mitkään resurssit eivät tule riittämään edes nykyisen tason säilyttämiseen saati lisäämään. Väestö ikääntyy, valtio velkaantuu.

Kenen vastuulle siirtyy menojen säätely? Muiden maiden valinnanvapaus osoittaa, että markkinat eivät ainakaan siihen pysty. Poliittinen ohjaus palvelee ideologisia tavoitteita, joten poliitikotkaan eivät siihen kykene. Asiakkaat, joilla on toiveita ja tarpeita hoidon suhteen eivät myöskään kykene hillitsemään kustannusten kasvua – paitsi silloin, kun maksavat itse.

Maksukykyisten asiakkaiden omaa rahaa siirtyy tällä hetkellä 2-3 miljardia euroa yksityiselle sektorille, mutta valinnanvapaudessa tämäkin summa tullaan kustantamaan julkisin varoin. Tämä pakottaa nostamaan asiakasmaksuja. Tällainen tulonsiirto koskee kipeästi jo ennestään kuritettuun väestöryhmään.

Yhtiöittämisvelvoite julkiselle sektorille avaa mahdollisuudet julkisen yhtiön yksityistämiselle myöhemmin. Lisäksi osakeyhtiön ei tarvitse antaa kaikkea sote-tietoja, joten kustannusten seuraaminen ja läpinäkyvyys kärsivät. Miksi julkisen sektorin vahvistamista ei nostettu ykkössijalle vaan lähdettiin tukemaan markkinaehtoisuutta?

Valinnanvapaus edellyttää myös ylikapasiteetin ylläpitoa, sillä asiakasvirrat ovat arvaamattomia eikä tiedetä miten he tulevat valitsemaan. Lisääntyvätkö laiteinvestoinnit?

Aito valinnanvapaus edellyttää, että tarjolla on julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin samoja palveluja. Verovaroin ei tällaista kyetä tarjoamaan, joten lupaus siitä, että kaikille taataan valinnanvapaus ja yhdenvertaiset palvelut, on harhaanjohtavaa markkinointia ideologisin tavoittein.

Yksityiset eivät hakeudu syrjäseuduille joissa väki ikääntyy.

Moniongelmaiset, kalliit ja pitkälliset hoidot ovat tällä hetkellä julkisella sektorilla. Valinnanvapaus ei saa johtaa kermankuorintaan ja hoidolle on määrättävä tuotevastuu. Komplisoitunut lonkkaleikkaus ei jatkossa saa päätyä julkisen sektorin kustannettavaksi.

Sote-palvelut ovat yhteiskunnan toimivuuden kannalta kriittisiä ja markkinaehtoisuus istuu huonosti siihen. Palvelutuotannon tavoitteena ei saisi olla voiton tavoittelu hoidon laadun kustannuksella.

Valinnanvapaus on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Uusimmat kommentit

26.07 | 05:25

Erinomainen kirjoitus Etelä-Suomen Sanomissa (Lahti) tänään 26.7. Oletettavasti joissakin muissakin lehdissä?

22.06 | 19:00

Olipa sinulla hyvä juttu keskiviikon 22.6.22 Aamulehdessä. Tartuit isoon ongelmaan.

26.05 | 07:47

Hei Riitta!Perun tuloni vaaliavustajaksi

24.05 | 11:16

Hyvä Riitta,Kiva, persoonallinen esittely.

Jaa tämä sivu