5. joulu, 2015
Jalkauduin Pirkkalan markkinoille ja tavoitteenani oli saada tietää miten hyvin kuntalaiset ovat tietoisia tulevista muutoksista. Kysyin mm. olivatko he saaneet riittävästi tietoa sote-uudistuksesta ja 18/32 vastasi myöntävästi. Tosin jotkut heistä epäilivät tiedon oikeellisuutta.
Markkinoilla hunajaa myynyt toimittaja Anu Kankaansydän kertoi saaneensa tietoa ammattinsa puolesta kyllä riittävästi mutta kritisoi sitä, että tietoa yleensä on liian vähän saatavilla. Doaa Arshmes oli tyytyväinen tiedon määrään, mutta oli huolestunut siitä, että uudistusta oli jouduttu muuttamaan moneen kertaan, se hänen mukaansa nostattaa pelkoa. Tiedon määrään tyytyväiset tuntuivat asennoituvan positiivisesti uudistukseen.
Toinen kysymys oli halutaanko Pirkkalan säilyvän itsenäisenä siinäkin tapauksessa, että kokonaisveroaste nousisi 23-25%:iin. Ehdoton valtaosa vastasi myönteisesti. Eräs nuori perhe sanoi, että jos korkeammat verot toisivat selkeästi paremmat palvelut, niin siinä tapauksessa itsenäisyys kannattaisi.
Mistä kuntalaiset olisivat valmiit leikkaamaan oli haastavin kysymys. Tasaisesti kaikilta oli kompromissi useilta, mutta voimakkaitakin mielipiteitä löytyi ja monet ottaisivat hyväosaisilta enemmän. "Kuntapuolen suojatyöpaikat" ehkä karsiutuisivat, jos saataisiin tervettä kilpailua oli erään rouvan näkemys. Kunnanhallinto, pakolaiset, liikuntapaikat ja investoinnit olivat joidenkin listalla. Eräs tamperelainen suositteli Pirkkalan vetäytymistä jätevesihankkeesta, sillä sen hinta on noussut matkan varrella.
Inkisen perhe Pirkkalasta viittasi Pieksämäen esimerkkiin siitä, miten investointi lapsiin ja ennalta ehkäisevä työ tuo säästöjä tulevaisuudessa. Hei eivät leikkaisi lapsilta/vanhuksilta/vähäosaisilta kuten ei suurin osa muistakaan.
Miten näet valinnan vapauden/raha seuraa potilasta mallin vaikuttavan palveluihin tai säästötavoitteisiin? Yllättävän monella ei ollut asiasta tietoa ensinkään. Matti Näsi uskoi kilpailun takaavan alhaiset hinnat ja hyvän laadun. Toimittaja Anu Kankaansydämen mukaan Ruotsin mallista oli selkeät tulokset: järjestelmä kyllä toimii, mutta kustannukset ovat kasvaneet ja väki polarisoitunut.
Säästötavoitteita epäili moni vastaaja. Perusteluna heillä oli mm, että kaupallinen maksaa enemmän, sillä yritysten tavoitteena on tuottaa voittoa omistajilleen. Siinä tapauksessa säästöihin uskottiin, että hoitoon päästään riittävän ajoissa.
Marko Jarvan (kok) kanssa keskusteltiin erilaisista mielikuvista, joita "valinnan vapaus" ja "raha seuraa potilasta" lukijoissa herättävät. Valinnan vapaus luo positiivisen mielikuvan vapaudesta ja sitä ei kukaan vastusta.
Pelkäänpä, että ristiriitaisen ja osin puutteellisen tiedon varassa oleminen pitää meitä omissa poteroissamme. Kuulemme mitä luulemme ja muistamme vain ne tutkimukset, jotka vahvistavat omaa ennakkokäsitystämme asiasta.
Tarvitsemme avointa, parlamentaarista keskustelua. Yhdessä sopimalla päätöksiin myös sitoudutaan vahvemmin.
Uusimmat kommentit
26.07 | 05:25
Erinomainen kirjoitus Etelä-Suomen Sanomissa (Lahti) tänään 26.7. Oletettavasti joissakin muissakin lehdissä?
22.06 | 19:00
Olipa sinulla hyvä juttu keskiviikon 22.6.22 Aamulehdessä. Tartuit isoon ongelmaan.
26.05 | 07:47
Hei Riitta!Perun tuloni vaaliavustajaksi
24.05 | 11:16
Hyvä Riitta,Kiva, persoonallinen esittely.